Cum să cureți eficient scaunele tapițate cu bicarbonat?

Puteți folosi bicarbonat pentru a înlătura petele sau mirosurile persistente, în combinație cu oțet alb, detergent de vase sau uleiuri esențiale. Se prepară soluția de curățare pe bază de bicarbonat, se aplică direct pe pete și după ce se lasă să acționeze 15 – 30 de minute se curăță tapiteria cu o lavetă moale și umedă.

Din ce în ce mai multe persoane cumpără scaune tapițate cu design deosebit, dacă se poate chiar personalizat, deoarece își doresc o bucătărie cochetă, un living modern și o ședere confortabilă la masă sau la cafeluță. Însă pentru a păstra acest aspect frumos, este nevoie de întreținerea regulată a scaunelor, ceea ce uneori este costisitor. Totuși, există o soluție deloc costisitoare sau dificilă, prin care orice gospodină își poate păstra seturile de scaune tapițate foarte curate. Este nevoie de câteva ingrediente, unele avându-le cu siguranță în dulapul din bucătărie. Unul din acestea este bicarbonatul de sodiu, un produs de uz casnic versatil ce este cunoscut pentru proprietățile sale de curățare și odorizare.

Însă înainte de a aplica orice soluție de curățare, verificați etichetele produselor pentru a vedea ce anume este interzis să puneți pe țesături și întotdeauna să faceți un test înainte, pentru a vă asigura că soluția folosită, chiar și cea sugerată în acest articol, nu vă strică tapițeria decolorând-o. Urmați pașii de mai jos și puteți readuce scaunele tapițate la strălucirea lor de odinioară fără murdărie sau mirosuri neplăcute.

Mai jos vă prezentăm 3 soluții de curățare pe bază de bicarbonat și procesul de pregătire prealabilă pentru curățare.

Îndepărtează murdăria cu bicarbonatul de sodiu

Este foarte probabil să fi auzit de puterea de curățare a bicarbonatului de sodiu cu care poți curăța o mulțime de produse sau materiale. Îndepărtează chiar și murdăria ce nu o poți vedea cu ochiul liber. Cum îl poți folosi?

Trucul rapid și eficient este să obții o soluție de curățare folosindu-te de bicarbonat, oțet alb, detergent de vase, uleiuri esențiale și apă. Mai jos îți oferim mai multe soluții de curățare ce pot fi preparate.

1. Soluția de curățare cu bicarbonat și apă

  • Câteva linguri de bicarbonat
  • Apă

Scopul este să creați o pastă groasă din bicarbonat și apă. Aplicați pasta cu o perie sau o cârpă moale direct pe pete. Lăsați-o să acționeze cam 15 – 30 minute pentru a pătrunde în profunzime și a scoate pata. După acționare ștergeți zonele cu o cârpă moale umedă pentru îndepărtarea pastei și a petelor. Aspirați zona și apoi lăsați să se usuce.

2. Soluția de curățare cu bicarbonat și ulei esențial

150g bicarbonat

5-6 picături de ulei esențial preferat

Cum se prepară?

Amestecați cele 150g de bicarbonat cu picăturile de ulei esențial ca să obțineți o pastă. Cu degetul sau cu o perie moale puneți soluția uniform pe pată și lăsați aproximativ 20 de minute. Pentru îndepărtarea mirosurilor puternice puteți lăsa și mai mult timp.

ATENȚIE: nu frecați pe pată cu perie sau cu ceva abraziv. După acționare, aspirați scaunul și apoi îl veți curăța cu o cârpă fină care să nu scămoșeze tapițeria.

Soluția de curățare cu bicarbonat, oțet alb și detergent de vase

Folosește un vas în care să pui 125ml de oțet, 375 ml de apă călduță și o jumate de lingură de detergent de vase. Amestecă bine ingredientele până la omogenizare și toarnă-le într-o sticlă cu pulverizator. Înainte de a aplica pe pete, agită sticla. Apoi aplică soluția de curățare de la distanță mică pentru a pătrunde bine în zona pătată.

După 10 – 15 minute poți șterge tapițeria cu o cârpă fină care să nu zgârie sau să scămoșeze tapițeria.

Care este procesul de pregătire inițială pentru curățare?

Pregătirea scaunelor sau a canapelelor pentru curățare, este la fel de importantă ca și curățarea în sine. De aceea, vă prezentăm întregul proces de curățare.

    • Verificați eticheta produsului. Verificați cu atenție atenționările producătorului pentru a nu încălca unele instrucțiuni specifice de curățare prin care să deteriorați tapițeria. Unele scaune sau canapele pot avea măsuri specifice de întreținere și curățare.
    • Aspirați tapițeria înainte de curățare. Folosiți un aspirator echipat cu o perie moale pentru a îndepărta praful, murdăria, particulele sau firimiturile din țesături. Asta va împiedica pătrunderea și mai adânc în țesătură când aplicați soluția de curățare. Nu folosiți soluții de curățare fără să aspirați, deoarece curățarea nu va fi eficientă.
    • Faceți un test într-o zonă ascunsă. Înainte de aplicare este recomandat să faceți un test într-o zonă ascunsă a tapițeriei. Lăsați soluția să acționeze la fel de mult ca în cazul petelor de murdărie și apoi verificați dacă materialul este decolorat sau nu. Doar după acest test puteți folosi în siguranță orice soluție de curățare. Dacă aveți o tapițerie mai pretențioasă din materiale fine, este indicat să evitați folosirea bicarbonatului și să reduceți cantitatea de oțet.
    • Umeziți tapițeria. După ce ați aspirat tapițeria, umeziți-o cu apă călduță după care folosește soluția cu bicarbonat dacă folosiți o soluție tip pastă. Asta va facilita curățarea.
    • Aplicați soluția cu bicarbonat. Folosiți degetul, o cârpă sau o perie foarte moale pentru aplicare. Dacă folosiți o cârpă, asigurați-vă că nu se decolorează și nu pătează și nu o îmbibați prea tare cu soluția de curățat. Frecați fără să apăsați tare, prin mișcări circulare. Asigurați-vă că ați acoperit întreaga zonă ce trebuie curățată. Bicarbonatul va acționa ca un abraziv blând și va îndepărta petele și murdăria.
    • Lăsați pasta să acționeze suficient de mult timp. În funcție de pată sau mirosuri, lăsați soluția cu bicarbonat să acționeze suficient de mult timp sau se poate freca ușor. Pentru petele sau mirosurile persistente puteți lăsa ca bicarbonatul să acționeze câteva zeci de minute sau chiar câteva ore. În cazul în care nici așa petele nu vor fi îndepărtate, este recomandat să folosiți alte produse profesionale de curățare.
    • Aspiră din nou. După ce ca prin magie bicarbonatul de sodiu a îndepărtat mirosurile și petele, aspirați din nou tapițeria pentru a îndepărta orice urmă de soluție pentru curățare.
    • Uscare. Puteți șterge la final cu o cârpă umedă după care lăsați materialul să se usuce. Asigurați-vă că tapițeria scaunului este complet uscată înainte de folosire pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului. Le puteți lăsa la temperatura camerei sau la căldura soarelui și nu folosiți uscătoare electrice sau alte aparate.

    Care sunt beneficiile curățării cu bicarbonat de sodiu?

    Bicarbonatul de sodiu este un agent de curățare puternic dar în același timp delicat. Iată câteva avantaje ale folosirii bicarbonatului pentru curățarea tapițeriei scaunelor:

    1. Este natural și nu este toxic: bicarbonatul este o opțiune de curățare sigură nefiind toxic. Este foarte potrivit pentru utilizarea în casele cu copii sau animale de companie, nepunându-i în pericol.
    2. Elimină eficient petele: natura ușor abrazivă a bicarbonatului de sodiu ajută la îndepărtarea petelor. Ne se recomandă frecarea în forță pentru a nu deteriora tapițeria, ci este suficientă aplicarea cu degetul sau cu o cârpă foarte moale.
    3. Neutralizează mirosurile: bicarbonatul de sodiu neutralizează eficient mirosurile urâte chiar și în profunzime lăsând tapițeria curată și cu miros de prospețime.
    4. Soluție versatilă și ieftină: bicarbonatul nu este un produs scump și poate fi folosit și la curățarea altor produse precum canapele, tapet sau covoare.

    Sperăm că ai găsit în acest articol informații care să te ajute în curățarea scaunelor tapițate. Îți recomandăm să faci întreținerea lor de câteva ori pe an sau imediat după ce tapițeria s-a murdărit.

    În felul acesta vei reuși să le cureți rapid și să păstrezi eleganța scaunelor pentru o perioadă foarte lungă de timp.

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Shopping Cart