Un living cu bucătărie open space este un spațiu deschis în care zona de zi (livingul) și bucătăria sunt integrate într-un singur spațiu, fără pereți despărțitori sau bariere fizice majore care să le separe. Acest design permite o tranziție fluidă între cele două zone și creează o atmosferă de continuitate, conectare și deschidere.
Bucătăria open space devine din ce în ce mai populară în cazul unui design interior modern. Este un spațiu ce poate oferi mai multă lumină naturală și interacțiune între persoane.
Care sunt detaliile de care să ți cont la amenajare?
Primul lucru de care trebuie să ți cont este modul în care îți vei împărți spațiul. Cât aloci livingului și cât va fi destinat bucătăriei. Aceasta depinde mult de obiectivele tale.
- Vrei să ai mai mult spațiu pentru a te mișca liber/liberă în timp ce pregătești mâncarea?
Atunci e clar că trebuie să aloci mai mult spațiu poate în zona blatului, aragazului sau a chiuvetei. - Deții un apartament sau o casă?
Dacă deții un apartament vei fi mult mai atent cu spațiul pentru că e posibil să nu ai unde muta unele lucruri de care poate nu ai obligatoriu nevoie și trebuie să le păstrezi. În schimb, la o casă e posibil să muți aceste lucruri în alte camere, pe o terasă sau pe hol, ceea ce te ajută să mai câștigi spațiu.
- Ai o familie mai numeroasă sau ai de obicei mulți invitați cu care petreci timp în living? Dacă stau lucrurile așa, va fi nevoie să te gândești că e nevoie de spațiu suficient pentru socializare sau unele activități recreative care să creeze un cadru plăcut la fiecare întâlnire.
- Ce tip de mobilier preferi sau ce tip de mobilier poți monta în bucătărie? Pe perete, pe colț sau tip insulă? În funcție de mobilierul preferat, designul se schimbă drastic. Și deși îți place mobilierul tip insulă, poate spațiul nu este suficient de mare pentru a-l monta.
- Vei alege scaune tapițate elegante din gama TifexChair sau scaune de dimensiuni reduse din plastic sau lemn? Modelul scaunelor și a mesei poate influența împărțirea spațiilor deoarece unele scaune, mai ales cele mai comode, ocupă mai mult spațiu.
- De câte aparate electrocasnice vei avea nevoie? Ai nevoie de frigider cu congelator, aragaz, aparat de cafea, prăjitor de pâine, cuptor cu microunde? Fă o listă cu toate și gândește-te cum le vei poziționa. Asta te va ajuta să alegi corect tipul de mobilier și să aloci spațiu suficient.
Stabilește obiective clare și apoi va fi mai ușor de alocat spațiul bucătăriei și livingului.
Este foarte important să ai un echilibru între cele două spații pentru a face o delimitare clară a acestora. Astfel, cei din living nu vor avea senzația că sunt în bucătărie și invers. Această delimitare poate fi făcută cu un punct focal precum o canapea , fotolii, băncuțe tapițate, taburete sau chiar cu covorașe.
Ce tipuri de bucătării sunt potrivite pentru un living mic cu bucătărie open space?
Există mai multe opțiuni. Este important să alegi varianta potrivită. Ține cont că totul va fi construit în jurul bucătăriei.
1.Bucătăria open space pe perete
Cea mai potrivită alegere pentru un living mic cu bucătărie open space este bucătăria pe perete. Aceasta este cea mai folosită pentru că se economisește cel mai mult spațiu iar aparatele electrocasnice și mobilierul pot fi așezate mult mai eficient. Aceasta este cea mai bună opțiune mai ales la apartamente sau în locuințe cu dimensiuni reduse care nu au nici holuri sau terase. Acest tip de mobilier poate fi montat pe unul sau doi pereți legați pentru a monta și blatul în același mod dacă dorești să ai o bucătărie mai largă și legată. Și chiar dacă livingul nu este mare, poate fi delimitat printr-o canapea care să nu fie la mare distanță de spațiul destinat bucătăriei.
2.Amenajare bucătărie open space pe doi pereți
Este denumită și bucătărie de tip L. Bucătăria pe doi pereți te ajută să eficientizezi lucrul deoarece în spațiul destinat activităților de preparare a meselor și băuturilor nu apar elemente de mobilier. În acest tip de bucătărie open nu mai este necesară delimitarea între spații. Dacă îți faci o imagine în minte, mobilierul de bucătărie de pe cei doi pereți și zona de acces formează un triunghi. Iar mobilierul livingului este în afara lui.
3.Amenajare bucătărie open space de tip G pe trei pereți
Acest tip de bucătărie este destinat spațiilor mai mari, deci nu este recomandat pentru amenajarea unui spațiu mic de living. Presupune folosirea a trei pereți și la spațiile mari delimitarea spațiului de living funcționează foarte bine.
4.Bucătăria open space tip insulă
Această variantă nu prea este recomandată la spațiile mici deoarece mobilierul de bucătărie are nevoie de suficient spațiu de jur-împrejur pentru desfășurarea activităților, deci foarte mult se va pierde. Cel mai bine se potrivește caselor care au spații mari unde nu se vor aglomera piesele de mobilier.
Care mobilier este mai potrivit?
Poți folosi mobilier tapițat? Unii nu folosesc scaune tapițate de exemplu, deoarece se gândesc că sunt greu de întreținut.
Să fie așa? Nu neapărat. Este adevărat că piesele de mobilier au nevoie de o atenție mai deosebită decât scaunele din plastic dar eleganța acestora și frumusețea ce o dau spațiului poate fi mult mai mare. Întreținerea scaunelor tapițate poate fi chiar simplă și uneori se poate face cu soluții de curățare cu bicarbonat care nu sunt nici scumpe nici greu de găsit pentru că le ai chiar în bucătărie.
Sau dacă optezi pentru soluții profesionale de curățare, precum detergenții la robinet FreeBubbles secretul este să cureți tapițeria imediat ce s-a pătat sau să faci o curățare regulată, o dată sau de două ori pe an. Depinde cât de folosite sunt piesele de mobilier, dacă aveți copilași care le murdăresc sau animale de companie care pot aduce praf de afară sau pot lăsa păr.
Mobilierul inteligent rabatabil sau multifuncțional.
Acesta face diferența când vine vorba de design, funcționalitate și spațiu. Te poți gândi la mese sau blaturi de bucătărie sau dinning rabatabile, masa extensibilă, mese reglabile, măsuțe cu depozitare sau mese laterale clasice care se pliază pe perete. Gândiți-vă câte avantaje aduce acest tip de mobilier. De exemplu, o masă extensibilă poate fi utilă la cină sau prânz pentru 6-8 persoane dar după aceea poate deveni un birou mai mic. Sau o masă ce se pliază pe perete poate devine o piesă de design când nu este folosită. Deci piesele de mobilier de acest tip sunt extrem de practice. Cu puțină ingeniozitate te poți bucura de funcționalitate maximă într-un spațiu cu senzația de mare și modern.
Soluții de amenajare a bucătăriei open space și delimitarea spațiilor
Delimitarea celor două spații este foarte importantă și va aduce echilibrul potrivit. Iată care ar fi lucrurile la care te poți gândi.
Zona de gătit – de ce trebuie să ții cont?
Zona în care pregătești mâncarea este cea mai importantă. Poți avea o locuință fără living dar nu a fără bucătărie, nu. De aceea amenajarea acestei zone trebuie să fie în jurul elementelor folosite precum sunt blatul, dulapul cu condimente, sau dulapul de jos în care ai poate o butelie sau coșul de gunoi, blatul de lucru, aragazul, chiuveta și aparatele electrocasnice.
Poți delimita această zonă cu lumini LED specifice, panouri sau scafe 3D care să direcționeze lumina în anumite puncte sau prin covorașele folosite.
Zona de mâncat – Cum să o amenajezi?
Dacă ai montat o masă pentru servirea mesei în bucătărie, atunci livingul va fi liber, nemaipomenit de bun pentru socializare sau recreere. În living se pot servi unele aperitive până la servirea felului principal. În living nu trebuie să lipsească scaune de living și o masă. Pentru delimitarea acestui spațiu pot fi folosite elemente precum ghivece cu flori, obiecte de artă, porțelanuri sau statuete. Cu un covor bine ales poate fi marcată intrarea în bucătărie.
Amenajare living open space în ce privește spațiul
Livingul trebuie să comunice în mod deschis cu bucătărie, fără să ai elemente de design sau piese de mobilier pe traseu care ar trebui ocolite. Asta va da senzația de spațiu amplu și deschis și nu va îngreuna deplasarea cu farfuriile dinspre bucătărie spre living și invers, dacă acesta conține și o zonă de servire.
Zona de dining amenajată corespunzător
În zona de dining este clar că vor fi așezate masa și probabil un ser de șase scaune. Bineînțeles numărul scaunelor poate să difere în timp ce respecți regula accesului liber pentru a facilita deplasarea cu ușurință a tuturor persoanelor. Pentru amenajare puteți folosi o mulțime de elemente de design. Regula este să nu ocupe spațiu inutil și culorile să se potrivească cu toate încăperea. Să te gândești la un singur stil de amenajare pentru tot spațiul. Poți folosi și aici luminile pentru a evidenția zona de dining și pentru a crea un spațiu luminos și prietenos.
Cum creezi zona de socializare?
O mâncare este mult mai bună dacă este servită cu prietenii sau familia. Însă zona de socializare este la fel de importantă ca mâncarea. Discuțiile libere, glumele, râsetele și experiențele împărtășite sunt hrană pentru suflet. De aceea și pentru acestea este bine să ai un cadru perfect. Dacă masa este în centrul spațiului, poate nu strică să ai câteva taburete sau o canapea. Lumina ar trebui să fie caldă și să nu fie nici prea puternică, nici prea slabă. Gândește-te la un perete accent pe care poți pune unele tablouri, o mică bibliotecă și câteva cărți sau un tapet frumos. Sau te poți gândi la un televizor de mari dimensiuni la care să urmăriți filme sau să jucați jocuri.
Ce culori să folosești la amenajarea unui living mic open space cu bucătărie?
Fiind un spațiu mic cu diferite obiecte care au diferite culori, trebuie să te gândești la o culoare de ansamblu unitară care să fie folosită la pereți și unele piese de mobilier. Întregul aspect cromatic trebuie să se potrivească și să reflecte armonie indiferent că optezi la culori mate sau lucioase. Pentru a folosi culoarea potrivită gândește-te la culoarea care îți place ție, cea care îți creează o stare de bine. Alegerea culorilor este subiectivă pentru că fiecare persoană are preferințe diferite. Dar la urma urmei, tu vei petrece 99% din timp aici. Tu trebuie să te simți bine.
Ce stiluri pot fi adoptate pentru design?
- Stilul clasic de bucătărie open space cu living. Acesta este de cele mai multe ori cea mai bună opțiune pentru că nu se demodează, este ușor de implementat și de întreținut. Elementele de decor sunt foarte la îndemână și permisive.
- Stilul rustic – acesta este stilul folosit pentru a transmite căldură, ideea de tradiție sau amintește de casa bunicii de la țară. Pot fi alese piese de mobilier tapițat din cu picioare din lemn masiv de diferite nuanțe. Blatul de culoare bej din travertin sau lemn masiv natur este excelent. Bineînțeles că pardoseala trebuie să fie podea din lemn sau parchet din lemn sau parchet melaminat cu nuanțe de lemn.
- Stilul minimalist de living open space. Acesta este preferat de mulți pentru că organizarea lucrurilor și al elementelor este mai ușoară. Elementele de mobilier cu forme simple sau modulare îți permit amenajarea foarte eficientă și a bucătăriei și al livingului. Acest stil de amenajare nu are nevoie de piese de mobilier precum tablouri, statuete sau de covoare.
Acestea sunt câteva lucruri de care este bine să ți când când amenajezi un living mic cu bucătărie open space. Sperăm că te vor ajuta să iei cele mai bune decizii ca să trăiești frumos în casa ta.